20 Ekim 2011 Perşembe

Futbolun Tanrısı : MARADONA



Maradona...Maradona... Maradona...
Gooooooooooooooooooooooooooooooool Maradonaaaaaaa!
O yıllarda hepimizin dilindeydi bu çığırtkan replik...

Siyah-beyaz televizyonda onu izlerken, attığı her golde havalara sıçradığımı ve sevinç gözyaşları döktüğümü hatırlıyorum. 
Arjantin'li Maradona adeta "bizden" biriydi. 






Pele may be king but Maradona is God.
Dünyanın gelmiş geçmiş en iyi futbolcuları arasında gösterilen ve Pele'ye rakip olan Diego Armando Maradona (30 Ekim 1960)  95 defa Arjantin Milli Takım forması giyerken, 36 milli gole de imzasını atmıştı. 

Ama akıllara kazınan öyle bir gol vardı ki, adına tarikat bile kuruldu.

"The hand of God - Tanrı'nın Eli"

"boca es mi religion, maradona es mi dios, la bombonera es mi iglesia"  
(dinim Boca, tanrım Maradona, mabedim La Bombonera)


22 haziran 1986 /  Azteca Stadyumu /  Arjantin - İngiltere Çeyrek Final Maçı
Maradona  ikinci yarının hemen başında, havalanan topa kafası yerine eliyle vurarak ilk golü attığında pozisyonu en net gören defans oyuncusu Terry Fenwick'in tüm uyarılarına rağmen, hakem Ali Bennaceur golü vermiş ve maçtan sonra Maradona'nın tarihe geçecek açıklaması gelmişti;
''un poco con la cabeza de maradona y otro poco con la mano de dios'' 

(biraz maradona'nın kafası, biraz tanrı'nın eli)
http://www.vidivodo.com/7851/maradona-ve-tanrinin-eli




Los Cebollitas
5 Aralık 1970'te Argentinos Juniors'a bağlı Los Cebollitas takımında denemelere çıktı.Arjantin yetenek avcısı Francis Cornejo onu ilk izlediğinde şaşkınlığını şu sözlerle ifade etti.
-10 yaşında olduğuna emin misin?
Los Cebollitas ile 136 maçlık yenilmezlik rekoru onu bir efsaneye dönüştürmeye başlamıştı.


Argentinos Jrs.
Birinci ligteki ilk maçını 20 Ekim 1976 yılında Talleres de Cordoba takımına karşı oynadı.16 yaşına basmasına 10 gün kalmıştı. Antrönörü Juan Carlos Montes onu sahaya gönderdi ve "Git Diego, bildiğin şeyi yap!" dedi.
O da yaptı. Argentinos Jrs. formasını 1980 yılına kadar terletti. 166 maçta görev aldı ve 111 gol attı. Gerçekten muhteşem bir başlangıç oldu.


Boca Jrs.
22 Şubat 1981 yılında ilk maçını Talleres takımına karşı oynadı. 4-2 kazanılan maçta iki gol atmıştı. Boca ve Diego sanki birbiri için vardı. Diego oynadığı 40 maçta, 28 gol atıp Boca ile yollarını ayırıyordu. Ama bu bir son değildi. 7 Ekim 1995 te geri döndüğü ilk maçta, Colon'a karşı 1-0 lık bir galibiyet aldılar.


Barcelona
4 Eylül 1982'de bu formayla ilk maçı Valencia'ya karşı oynadı. 2-1 kaybedilen maçta Barcelona'nın golünü atan futbolcuydu. Oynadığı 58 maçta 38 gol atarak Katalanların hafızalarında büyülü anılar bıraktı.


Napoli
16 Eylül 1984 yılında Verona maçıyla başladı Napoli macerası... Maçı 3-1 kaybettiler. 2 İtalya ligi şampiyonluğu, 1 İtalya Kupası Şampiyonluğu, 1 İtalya Süper Kupası Şampiyonluğu ve 1 UEFA Kupası Şampiyonluğu. 1991 yılında Napoli'deki son maçı Sampdoria maçı oldu. 4-1 kaybettikleri maçta veda golünü atmış oldu. Oynadığı 259 maçta, 115 gol attı.


Sevilla
1992-1993 sezonunu geçirdiği Sevilla'da beklenilen Maradona yoktu. 29 maçta 8 gol attı.


Newell's
7 maç oynadığı Newell's Old  Boys'ta gol atma başarısı gösteremedi.





Ve tarihte bugün : 20 Ekim 1976


-bana futbolu sevdiren adam-
Diego Armando Maradona, tam 35 yıl önce bugün "Argentinos Juniors" forması ile (16 yaşında) ilk profesyonel maçına çıkarken, 
futbol tarihi yeniden yazılmaya başlıyordu...




Çıkarken kapıyı kapatırsan sevinirim.
BY




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder