1 Ocak 2012 Pazar

(2011) Neler Oldu Neler!

8 Ocak : Başbakan Erdoğan, Kars Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen açılış töreninde, kentteki "İnsanlık Anıtı"na ilişkin, "Burada Hasan Harakani Hazretlerinin hemen yanı başında bir ucube ortaya koymuşlar, bir garip şey dikmişler. Konuyla ilgili olarak Belediye Başkanımız görevini süratle yerine getirecektir." dedi.
17 Nisan : Kars'taki İnsanlık Anıtı'nın temel taşları kepçe ile söküldü.


2 Şubat : Sunucu ve oyuncu Defne Joy Foster, Kadıköy'de Kerem Altan'ın evinde ölü bulundu.


4 Şubat : "Devrimci Karargah Örgütü" soruşturması iddianamesinde, tutuklu sanıklardan Emniyet Müdürü  Hanefi Avcı'nın 22 yıl 6 ay ila 49 yıl 6 ay hapisle cezalandırılması istendi.


14 Şubat : Ergenekon soruşturması kapsamında Oda TV yöneticisi Soner Yalçın gözaltına alındı.


27 Şubat : Eski Başbakanlardan ve Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan kalp yetmezliği nedeniyle 85 yaşında yaşamını yitirdi.


3 Mart : Ergenekon Soruşturması kapsamında evleri aranan gazeteci-yazar Ahmet Şık ve gazeteci Nedim Şener gözaltına alındı.


8 Mart : 14 yaşındaki B.Ç'ye cinsel istismardan 13 yıl hapis cezasına çarptırılan ve 2.5 yıl hapis yatan Hüseyin Üzmez serbest bırakıldı.


14 Mart : İbrahim Tatlıses İstanbul'da uğradığı silahlı saldırı sonucu ağır yaralandı.


24 Mart : Tutuklanan gazeteci Ahmet Şık'ın "İmamın Ordusu" kitabının dijital kayıtlarına, İthaki Yayınevi ve Radikal Gazetesi'ne yapılan polis operasyonuyla el konuldu ve kopyaları silindi.


28 Mart : YGS'de bazı okullardaki tüm adayların kız olduğu ortaya çıktı.


1 Nisan : YGS'de basına dağıtılan kitapçıktaki cevap şıklarının "şifreli" olduğu iddiası ortaya atıldı.


18 Nisan : Ressam Bedri Baykam, İstanbul'daki Akatlar Kültür Merkezi'nde düzenlenen Kars'taki İnsanlık Anıtı ile ilgili bir toplantıdan çıkarken bıçaklı saldırıya uğradı.


27 Nisan : Başbakan Erdoğan, kamuoyunda "çılgın proje" olarak adlandırılan "Kanal İstanbul" projesini tanıttı.


31 Mayıs : Başbakan Erdoğan'ın Artvin Hopa'daki mitinginin ardından çıkan olaylarda, AK Parti konvoyundaki araçlar taşlandı. Polisin yoğun biber gazı sıktığı protestoculardan emekli öğretmen Metin Lokumcu hayatını kaybetti, bir polis yaralandı.


6 Haziran : 12 Eylül darbesiyle ilgili Ankara'daki soruşturmada eski Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in ifadesi alındı.


12 Haziran : Türkiye genel seçim için sandık başına gitti. AKP % 49.80, CHP % 25.98, MHP % 13.02, Bağımsızlar %6.59 oy aldı. TBMM'de Ak Parti 326, CHP 135, MHP 53 ve BDP destekli bağımsızlar 36 sandalye kazandı.


28 Haziran: CHP'li 134 milletvekili, tutuklu vekiller Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal'ın tahliye edilmemelerini protesto amacıyla Meclise gelmelerine rağmen yemin etmedi. BDP destekli bağımsızlar ise TBMM'ye gelmedi.    


5 Temmuz : ÖSYM, Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzundan "başı açık fotoğraf" koşulunu kaldırdı.


6 Temmuz : Türkiye Cumhuriyeti'nin 61. Hükümeti kuruldu.


25 Temmuz : İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetiyle ilgili yargılanan Ogün Samast'ı 21.5 yıl hapis cezasına çarptırdı.


29 Temmuz: Türkiye tarihinde bir ilk yaşandı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay YAŞ öncesi emekliliklerini istedi. Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Necdet Özel, Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve Genelkurmay Başkan Vekilliği'ne getirildi.


12 Ağustos : İkinci Ergenekon Davası'nın tutuklu sanığı CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, Silivri'deki duruşma salonunda milletvekili yemin metnini okudu.


13 Ağustos : Marmara Depremi'nde Çınarcık'ta yaptığı konutların yıkılması sonucu 195 kişinin ölümünden sorumlu tutularak 18 yıl 9 ay hapse mahkum edilen Veli Göçer tahliye oldu. 


1 Eylül : Konya'da otobüs durağında ağır yaralı halde bulunan, 4 gün boyunca aç ve susuz bırakıldığı belirlenen Meral Tahta, tedavi gördüğü hastanede 43 gün sonra hayatını kaybetti.


4 Eylül : Tunceli'de halı sahada futbol maçı yapan polislere yönelik silahlı saldırıda, bir komiser ile eşi şehit oldu.


28 Eylül : BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun öldüğü helikopter kazasına ilişkin soruşturmada, aralarında muvazzaf askerlerin de bulunduğu 10 kişi gözaltına alındı.


1 Ekim . BDP'li vekiller yemin etti.


19 Ekim : Hakkari'nin Çukurca ilçesindeki terörist saldırıda 24 asker şehit oldu, 18 asker yaralandı.


23 Ekim : Türkiye, Van'da meydanagelen 7.2 büyüklüğündeki depremle sarsıldı, 604 kişi hayatını kaybetti. Kentte 75 öğretmen de yaşamını yitirdi. Enkaz haline gelen binalardan 222 vatandaş sağ çıkarıldı.


9 Kasım : Van, merkez üssü Edremit olan 5.6 büyüklüğünde ikinci depremle sarsıldı. 39 kişinin hayatını kaybettiği depremde Bayram Oteli'nin enkazı altında kalan DHA muhabirleri Sebahattin Yılmaz ve Cem Emir de can verdi. Japon yardım ekibinden Atsushi Miyazaki de kurtarılamadı.


13 Kasım : Ergenekon soruşturması kapsamında 10 martta mahkemeye sevk edilen ve Oda TV'ye ilişkin davanın tutuklu sanığı MİT görevlisi Kaşif Kozinoğlu, cezaevinde iken "yoğun spor" nedeni hayatını kaybetti.


18 Kasım : Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesi, Münevver Karabulut'un öldürülmesine ilişkin davada, sanık Cem Garipoğlu'nu, "çocuğa karşı tasarlayarak, canavarca bir hisle ve eziyet ederek öldürmek" suçundan 24 yıl hapis cezasına çarptırdı.


30 Kasım : Bedelli ve dövizli askerlik, TBMM Genel Kurulu'ndaki oylamayla kabul edildi.


10 Aralık : "Cübbeli Ahmet Hoca" olarak tanınan Ahmet Mahmut Ünlü, "Karagümrük Çetesi" soruşturması kapsamında tutuklandı.       


12 Aralık : Özel yetkili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi, futbolda şike iddialarına ilişkin davada, BJK yöneticisi Serdar Adalı ve teknik direktörü Tayfur Havutçu'nun da aralarında bulunduğu 8 kişinin tahliyesine karar verdi.

25 Aralık : Cumhuriyet Döneminin en eski sinema salonu olan Beyoğlu Emek Sineması'nın yıkımına karar verildi.
28 Aralık : Türk savaş uçakları, Şırnak'ın Uludere ilçesi'nin Irak sınırındaki kesimini bombaladı. Sınırda kaçakçılık yapan çoğu çocuk 35 sivil insanın ölümü üzerine yapılan, "Eğer yapılan bir hata varsa, yanlış varsa, kusur varsa, hukuk devleti mantığı içerisinde bu tespit edilecektir" açıklaması tepkilere neden oldu.


31 Aralık : Bir gelenek daha bozulmadı. Köprü, otoyol, doğalgaza zam yapıldı.


Çıkarken kapıyı kapatırsan sevinirim.
BY 

3 yorum:

  1. Ve tüm bu olanlara rağmen güzel ülkemin balık hafızalı vatandaşları hiç bir şey olmamış gibi tüm bu olanları 'istikrarla' unutacak sandığa gidecek ve yine onlara oy verecek ama sorduğumuzda ben vermedim diyecek.

    YanıtlaSil
  2. Haklısınız. Yazmış olmamın o "balık hafızaya" bir faydası dokunur belki...

    YanıtlaSil
  3. Bu yazdıklarınızı okusalar bir faydası olabilir belki ama şöyle de bir sorun var bu olan bitenlere tanıklık ettikleri halde hala algılayamayanlar okuyup idrak edebilirler mi ? :)

    YanıtlaSil